ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ




Ο Στέλιος Πετράκης γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στη Σητεία της Κρήτης. Το 1983 εγγράφεται στη Μουσική Σχολή Σητείας στη λύρα με δασκάλους το Γιάννη Δάνδολο(1983), το Ross Daly (1984) και την Ελένη Δρεττάκη(1985-1993) υπό τη Διεύθυνση του Κώστα Μουντάκη. Τυπικά περατώνει τις σπουδές του στη λύρα το 1993.
Από το 1993 και εξής, έχοντας ως έδρα του την Αθήνα, με την καθοδήγηση του Ross Daly, συνεχίζει τη μαθητεία του στη λύρα και στρέφεται παράλληλα στη μελέτη συγγενικών μουσικών παραδόσεων ( λαϊκή μουσική της Ανατολίας , κλασσική κοσμική και θρησκευτική μουσική της Πόλης, παραδοσιακή μουσική του Ελλαδικού χώρου) και οργάνων (σάζι, Πολίτικο και Κρητικό λαούτο, μπουλγαρί, Πολίτικη λύρα).
Το 1999 και το 2000 παρακολουθεί στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος»σεμινάρια στο saz με τον κορυφαίο δάσκαλο και εκτελεστή του οργάνου αυτού Talip Ozkan.

Στο Λαβύρινθο που ωστόσο έχει «μεταστεγαστεί» στο χωριό Χουδέτσι του νομού Ηρακλείου, παρακολουθεί από το καλοκαίρι του 2003 και εξής σειρά σεμιναρίων από κορυφαίους δασκάλους πάνω σε μουσικά όργανα και παραδόσεις της Ανατολής (Necati Celik, Georgi Petrov, Kala Ramnath κλπ.) To 2009 παρακολουθεί στο Παρίσι σεμινάριο με τον παγκοσμίου κλάσεως Ινδό βιολιστή Dr. L. Subramaniam.
Ο Στέλιος Πετράκης έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με σημαντικούς μουσικούς προερχομενους από το χώρο της «μουσικής του κόσμου» (Ross Daly, L’ Ham de Foc, Bijan – Keyvan Chemirani, Sylvain Barou, Ojos De Brujo, Patrick Vaillant, Κρίστη Στασινοπούλου, Oneira ) της Παραδοσιακής μουσικής (Γιώργη Ξυλούρη, Βασίλη Σταυρακάκη, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Μιχάλη και Μήτσο Σταυρακάκη, Γιώργο Μακρή, Δόμνα Σαμίου, Χρήστο Τσιαμούλη) με Έλληνες μουσικούς και συνθέτες ( Χρήστο Λεοντή, Σταμάτη Σπανουδάκη, Αχιλλέα Περσίδη, Χαίνηδες ) καθώς και με τον κορυφαίο Ισπανό τραγουδιστή Manolo Garcia.
α τελευταία δέκα χρόνια αποτελεί ενεργό μέλος του συγκροτήματος “Λαβύρινθος” υπό τη διεύθυνση του Ross Daly, έχοντας εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες μερικές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν στους σπουδαιότερους χώρους της Ευρώπης και έχοντας συμπράξει με τους σπουδαιότερους μουσικούς διαφόρων παραδόσεων από όλον τον κόσμο ( Trio Chemirani, Huun Huur Tu, Necati Celik, Mehmet Erenler, Hosein Arman, Σωκράτη Σινόπουλο, Rufus Kapadokia, Hammidreza Khabazzi, Pedram Khavar Zamini).
Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις άλλων μουσικών και συγκροτημάτων όπως Ross Daly, Σταμάτης Σπανουδάκης, Bijan – Keyvan Chemiani, Χρήστος Λεοντής, Manolo Garcia, Κρίστι Στασσινοπούλου, Παλύρρια, Sylvain Barou, Oneira,  κλπ.